Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karnis elhelyezése - függönyök szélessége és magassága

Függönyország Kft
2023. 03. 21. 12:26:00
Karnis elhelyezése - függönyök szélessége és magassága
Minden alkalommal amikor vevőink karnist jönnek hozzánk vásárolni, meg kell tudnunk állapítani, milyen típusú karnisok közül választhatnak, mely karnisok lehetnek számukra a legideálisabbak. 

Minden alkalommal amikor vevőink karnist jönnek hozzánk vásárolni, meg kell tudnunk állapítani, milyen típusú karnisok közül választhatnak, mely karnisok lehetnek számukra a legideálisabbak.

Gipszkarton mennyezet esetén számításba kell vennünk a karnis szerelésének módjait és a kiválasztott függönyök súlyát. Az alap karniscsomagokhoz már több esetben lehet választani gipszkarton szereléket. Abban az esetben ha ez nem opcionális, mindig figyelmeztetjük vásárlóinkat, hogy ne a gyártó által adott szereléket használják, hanem inkább szerezzenek be kifejezetten gipszkartonhoz való tiplit és csavarokat. Érdemes mennyezeti karnishoz fém tipliket használni, melyek kifejezetten magas terhelhetőségre vannak kifejlesztve. Nagy súlyú dimout/blackout vagy bársony anyagoknál ez különösen fontos, hiszen ezen anyagok súlya az átlagosnak mondható 180-200gr/m2-hez képest 220-400 gr/m2 súlyúak is lehetnek.

Mennyezeti karnisoknál figyeljük a függöny lelógás helyzetét: ne szereljük túl közel az oldalfalhoz mert hosszabbra tervezett függöny "megtörhet" az ablakpárkány szélén. Ne is szereljük azonban olyan távolságra, hogy egy indokolatlan holt tér keletkezzen a falsík és a függöny lógása közt. Az ideális távolság a falsíktól kb 5-10cm. Alumínium sínes karnisoknál a szoba felőli külső karnis sín a két végén hajlított, hogy a függöny esztétikusan ráfusson az oldalfalra. A falsíkkal párhuzamosan "lelógó" karnistakaró/dísz elem mögött hagyjunk elég helyet a kezünknek a függönyök későbbi le/el helyezésére.

Normál és alacsony belmagasságú helységekben az alábbi szabályok szerint szereljük fel oldalkarnisainkat: Ideális esetben szereljük karnisainkat félúton a mennyezet és az ablaknyílás felső éle közé - de minimum 15cm-re a nyílás felső éle fölé. Optikailag úgy "emelhetjük" jobban a belmagasságot, ha karnisainkat minél közelebb szereljük a mennyezethez. Szintén nyújtja szobánkat, ha függönyeinket engedjük lógni egészen a földig. Hogy anyagaink ne sérüljenek vagy piszkolódjanak, hagyjunk 1cm-t el a földtől. (Klasszikusabb lakásbelsőknél, nagy belmagasságoknál, taftos függönyöknél hagyhatjuk sötétítőinket akár leülni is a földre az elegánsabb hatás érdekében.)

Oldalfali alumínium karnisoknál több méretben kapható karnis tartó sarokvas - 5cm-től egészen 25cm-ig. 16mm és 19mm rúdkarnisoknál az oldalfali konzolok faltól való eltartása általában 7-18cm. Ezek esetében is javasoljuk a gyári szerelék helyett hosszabb csavarok és erősebb tipli használatát, hogy a függönyök súlya által kiváltott nyomatékot biztosan bírják.

Karnisok szélessége/hossza:

Mérjük le ablaknyílásaink szélességét, ellenőrizzük hogy mennyi hely adott jobb és bal oldalt karnisaink kifuttatására, nincsenek-e "zavaró tényezők" amelyek akadályozzák függönyeink oldalra húzását vagy lelógását. Ideális esetben az ablak jobb és bal oldalán a karnis kifuttatására számoljunk oldalanként nagyjából 15-20cm-t, de minimum 10cm-t. Széles, nagy ablakok, teraszajtók esetén számolhatunk akár 25-30cm-t is, hiszen nagy mennyiségű textíliának nagyobb hely kell elhúzásnál oldalt. Ablakainkat optikailag szélesíthetjük hosszabban kifuttatott karnisokkal.

A függönyöket minden esetben a karnishoz mérten számoljuk - és nem az ablaknyíláshoz! Sötétítők esetén másfeles, fényáteresztők esetén általában dupla ráncolódással szoktunk kalkulálni.

Figyeljünk arra, hogy a függöny ne takarjon rá radiátorra, gázkonvektorra. Esztétikailag az a szép, ha nagyjából fél úton a radiátor és a párkány közé lógatjuk függönyeinket.

A Függönyország Kft kínálatában megtalálhatók a műanyag karnisoktól kezdve, a fa és fém rúdkarnisokon és alusínkarnisokon át egészen az akár motorral működtetett (és wifivel irányított) karnis és függönyroló megoldások is! Kérje szaktanácsadóink segítségét emailben vagy keressen minket telefonon!

Tartalomhoz tartozó címkék: Karnisozás Mérés
Az oldal tetejére