Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Függönyök és lakástextilek mosása tisztítása a gyakorlatban

Manapság sokan a ”dobd el és vegyél újat” elv alapján inkább lecserélik függönyeiket, mint rendszeresen tisztítanák azokat. Sok szempontból érthető, hiszen jó érzés újradekorálni otthonunkat és feldobni a megszokott környezetünket egy-egy új, harmonizáló lakástextíliával.

A függönyeink és lakástextiljeink tisztításának – az anyagi tényezőkön kívül – természetesen egyéb okai is lehetnek, mint például a lakásban rekedt kellemetlen szagok megszűntetése, a függöny színének fokozatos elváltozása, portalanítás, atkátlanítás stb.

A függönyeinket számos módszerrel tisztíthatjuk:

- Mosógéppel

- Gőzzel

- Vegytisztítással

- Porszívóval

Mivel mindezek közül talán a legelterjedtebben a mosógépi függönytisztítást alkalmazzák, így összeállítottunk néhány praktikus tanácsot a függönyök mosásáról.

Tavaszi-, téli nagytakarítások utolsó lépéseként érdemes figyelmet szentelni függönyeinkre is. Június eleje-közepe például kiváló időszak függönyeink tisztítására – mosására. A tavaszi-nyári felmelegedés lehetővé teszi, hogy fényáteresztőink nappal a nyitott ablakok mellett, enyhe kereszthuzatban, fellógatva száradjanak.

Mielőtt a mosógépbe gyűrnénk ezeket a kényesebb textíliákat, érdemes pár lépést megtenni állaguk megőrzése érdekében:

1.      Először is távolítsunk el minden függönyözési alkatrészt a függönyről: elkötők, csipeszek, francia kampók, fémkampók, karnis karikák. Ezek a mosás közben megsérthetik a függönyök szövését, szálhúzásokat eredményezhetnek vagy akár véglegesen ki is kiszakíthatják a textíliákat.

Tanácsunk: ne kössük ki a ráncolózsinórt, mert könnyen visszacsúszhat a behúzó szalag belsejébe, így javíthatatlanul kiengedve függönyünk ráncolódását. A függönyt már csak a behúzó lebontásával és új ráncoló rávarrásával lehet majd korrigálni.

2.      Találjunk a lakásban - vagy szabad levegőn - egy olyan pontot ahol függönyünk lehetőleg nem tud sérülni vagy beleakadni semmibe, és jól rázzuk ki a szálak közé megrekedt porszemcséket, koszt vagy állati szőrszálakat. Igyekezzünk – ha a hely engedi – lógatva rázni, hogy a függöny ne érjen le a földre. A portalanítás lényege, hogy minél kevesebb por kerüljön a mosóvízbe, ami fehér függönyeinket elszürkítheti. Megpróbálhatjuk még a karnison lógatva kirázni a függönyöket, ez esetben finoman fogjuk össze a függönyt a behúzó alatt nagyjából 30cm-re, emeljük meg kicsit és finom fel-le irányú mozdulatokkal rázzuk a függönyt fél percig – különösen vigyázva arra, nehogy lerántsuk a karnist! Ismételjük meg ezt a függöny aljától kb 40-50cm-re is.

Tanácsunk: Nagy valószínűséggel karnisunk teteje (amennyiben nem plafon karnisunk van) is poros. A függöny levétele után portalanítsuk, tisztítsuk át karnisainkat is. A port érdemes rögtön összeporszívózni, hogy ne hordjuk szét a lakásban. Évente párszor érdemes ezt megismételni – még ha a függönyöket nem is mossuk mindig ki.

A következő lépések a függöny típusától, összetételétől függően változhatnak.

FÉNYÁTERESZTŐK MOSÁSA:

A fényáteresztők nagyrésze 100% műszál. Műszálas anyagoknál a zsugorodás mértéke elenyésző (0-0,5-1%) azonban vásárláskor érdemes a termék adatlapját ellenőrizni, mert bizony előfordult már hogy a gyártó 3% összemenetelt jelölt, ami egy 260cm-es lelógás esetén 7,8cm zsugorodást jelenthet! Természetesen ez nagyon ritka. A mosási tájékoztatón az is fel van egyértelműen tüntetve, ha fényáteresztőnket csak mosodai eljárással vagy szárazon tisztíthatjuk. Kényesebb (selyem, pamut, len), nagyobb méretű függönyök vagy nagy volumenű mosási mennyiség esetén érdemes egyenesen mosodai szolgáltatók segítségét kérni. 

A fehér fényáteresztő függönyök használatuk során többé-kevésbé beszürkülnek, de az erős napsugárzás is károkat okoz bennük (idővel "kifeslenek"). Ez utóbbit nehezen tudjuk kivédeni, de az elszürkülésükön a rendszeres kimosásuk segít.

A függöny mérete mekkora lehet? Mosás szempontjából mi az ideális?

Tanácsos már a varratásnál gondolni arra, hogy bizonyos méretnagyság felett mosógépünk nem lesz képes az anyagot kellően átforgatni, és kitisztítani. (Egy lakótelepi 3,5m hosszú függöny karnisra 7 m függönyt teszünk fel cca. 2,6m-es magasságban). Ez azt jelenti, hogy megközelítően 18m2 anyagot kellene beletömnünk a mosógép dobba.

Válasz: Fontoljuk meg, nem lenne-e jobb a függöny anyagot praktikusan felosztani, hogy kényelmesebben tudjunk vele bánni a függöny tisztítás során.

Áztassam be a függönyt mosás előtt?

1.      Engedjünk a kádba vagy lavórba langyos vizet és áztassuk benne egy ideig a fényáteresztőket. Az áztató víz kellemes kéz-meleg legyen és ne sajnáljuk bele a mosószert. Kíméletesen centrifugáljuk ki belőle ezt az első piszkos vizet, és csak ezután kezdjük el a rendes gépi mosást, természetesen a megfelelő programon! 

2.      Áztatást követően – a terméktájékoztató alapján – mossuk ki őket. Gépi mosáskor 30°C fokos kímélő programot vagy – ha van – függöny mosás programot válasszunk. Figyeljünk arra, hogy függönyeinket soha ne mossuk együtt más ruhákkal, továbbá használjunk a függöny színéhez való kímélő mosóport. Léteznek olyan fényáteresztők, melyeknél a gépi mosás nem ajánlott. Kézi mosás esetén ne dörzsöljük vagy gyűrögessük az anyagot.

Tanácsunk: Gépi mosás alkalmával ne tegyünk egyszerre nagy mennyiségű textíliát a mosódobba, hiszen a célunk hogy a függönysálak minél szabadabban mozoghassanak. Továbbá vegyük vissza a centrifugálás erősségét is. Kézi mosás esetén finoman nyomkodjuk meg a függönyöket a mosószeres vízben, majd tiszta vízzel öblítsük át őket akár többször is. Napjainkban már többféle professzionális, kifejezetten függönyökre kifejlesztett fehérítő adalékokat lehet kapni, azonban használatuk előtt tüzetesen olvassuk el a használati útmutatóját, és esetleg végezzünk próbamosást.

Mosást követően elég a karnison kilógatni a függönyt, vagy vasalnom kellene?

Háziasszonyok többsége szeretné elkerülni a függönyök idő- és helyigényes vasalását. Az igazán jó minőségű fényáteresztő függönyöket nedvesen, visszatehetjük a karnisra, hogy "kilógják" magukat. Sajnos a rosszabb minőségű függönyök esetében elő kell vennünk a vasalót.

A vasalás elkerülése végett, igyekezzünk függönyeinket a mosás lejárta után fellógatni azonban vigyázzunk hogy az anyag ne legyen túl vizes/nedves még. A nedves anyag súlya meghúzhatja az anyagot a fellógatásánál, valamint a karnisra is extra tömeget jelent.

Kézi mosás esetén lágyan nyomkodjuk (NE csavarjuk!) ki az anyagból a vizet, és amennyiben megoldható, lógassuk átmenetileg olyan helyre a függönyöket, ahol kicsit kicsöpöghetik magukat. Még teljes száradás előtt, kissé nedvesen lógassuk őket a karnisra. 

Tanácsunk: gyártóink nem javasolják a gépi szárítást, mivel a magas hőmérséklet miatt a fényáteresztők szálai összemehetnek, végleges gyűrődéseket okozhatnak és beszürkülhetnek. Fényáteresztőket általában egy vagy két pöttyös vasalóprogramon kezelhetjük. Mindig végezzünk a függöny alsó sarkában próba vasalást. Vannak bizonyos anyagok, melyeknél a gyártó nem javasolja a gőzös vasalást, ezt is mindig feltünteti a termék adatlapján. Nyomott mintás függönyök, hímzett függönyök esetében hátoldalon vasaljunk, függőlegesen, szálirányban haladva.

Vigasztalásként mondom, hogy jobb gyárak fel is hívják a figyelmet arra, hogy egy adott termékük kimondottan vasaláskönnyített. Ilyen kiváló minőségű függönyöket a mi üzletünkben is nagy számban talál.

 

DEKOROK MOSÁSA:

Kényesebb (selyem, velúr, brokát, len, bársony), nagyobb méretű függönysálak vagy nagy volumenű mosási mennyiség esetén érdemes egyenesen mosodai szolgáltatók segítségét kérni. Szintén érdemes végiggondolni és mérlegelni, hogy a nagy súlyú (pl. blackout) függönysálakat bírja-e otthoni gépünk.

Elő áztatás csak a makacs piszkolódás esetén szükséges, azonban mindenképpen tanácsoljuk a pamut tartalmú anyagok varrás előtti beavató mosását. A beavatás történhet szimplán áztatással, kézi mosással, vagy akár gépi mosással is.

Színes, tarka dekor anyagokat semmiképp ne avassuk vagy mossuk együtt világos vagy világos alapra nyomott anyagokkal, és érdemes a színfogó kendők használata is.

Csak úgy, mint a fényáteresztőknél/sötétítőknél, dekorvásznaknál is kövessük a gyártó által javasolt mosási útmutatót. A magasabb pamut tartalmú anyagoknál érdemes számolni az anyag zsugorodására (3-5%), de más összetételű sötétítőknél is előfordulhat valamennyi összemenetel. Ezt a termék leírásánál a gyártó minden esetben feltünteti.

Pamut tartalmú kevertszálas dekorvásznaink, valamint a 100% pamutvásznak vasalását gőzös vasalással, két pettyes vasaló programon javasoljuk elvégezni. Műszálas dekorokat, taftokat, blackoutokat egypettyes vasaló programon vasaljunk. Bársonyoknál vigyázzunk hogy mindig a hátoldalon vasaljuk!

Amire még figyeljünk oda a függönyeink tisztítása során:

1. Nedves ruhával csak akkor érintsük a függönyt, ha azt előzőleg portalanítottuk, hiszen szétmaszatolhatjuk a függönyben megbúvó szennyeződést.

3. A tisztítási módszer megválasztásakor fokozottan figyeljünk a gyártó utasításaira.

4. Gőzzel való függönytisztítás esetén kövessük a készülék utasításait és figyelmeztetéseit (balesetvédelem).

5. Amennyiben a nap esetleg enyhén kiszívta a függöny színét, figyeljünk, hogy az eredeti pozícióba helyezzük vissza, a kifakult résszel az ablak felé.

Leggyakrabban használt mosási jelek:

Tekintse meg függönyeinket és lakástextiljeinket, hisz függöny webáruházunk közel ezer képet és több száz termék részletes termékleírást is tartalmazza.

Az oldal tetejére