Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ablak felmérése

Ablakaink méretének szakszerű felmérése pár perc alatt

Függönyvásárlás előtt célszerű pár percet az ablakaink precíz felmérésére szánnunk. Ebben kívánunk az Önök segítségére lenni az alábbi rövid és tömör összefoglalóval.

Hozzávalók:

Az ablak dekoráció méreteinek megadásában nincsen semmi ördöngősség. Kell hozzá egy 5 m-nél nem rövidebb mérőszalag, egy létra, papír és ceruza. Ajánlatos valakit megkérni, hogy segítsen tartani a szalag másik végét, fogja a létrát és kapjon el bennünket, ha leesnénk a magasból.

Az ablak és szoba dizájn megálmodása

Először el kell határoznunk, hogy a függönyünket rúdkarnisra, vagy mennyezeti sínre szeretnénk felakasztani. Nehéz, testes függönyök esetén a mennyezeti felerősítés biztosabb, illetve szintén szempont lehet, hogy az alacsonyabb belmagasságú lakásoknál a mennyezettől lógó függöny jobban megnyújtja a teret. Másodszor el kell döntenünk, hogy a függönyünk milyen hosszan lógjon, hiszen lóghat közvetlenül a párkánylap felé, túllóghat a párkánylap alá (pl. a radiátor tetejéig) és lógathatjuk egészen a padlószintig.

 

Az ablak méretének felvétele előtti fontos szabályok

Csak akkor kezdjünk el méreteket írogatni, ha már a karnisunk a helyén van.

Úgy válasszunk karnist, hogy arra egyszerűen, kényelmesen feltehető legyen az általunk megálmodott dekoráció, jól tudjuk rajta mozgatni a függönyeinket.

Az ablakkert mindkét oldalán 20-30 cm-el fusson túl a sínünk, vagy rudunk, oldalfalra helyezett karnisoknál az ablak felső szélétől minimum 15cm szabad falfelület maradjon.

Amennyiben drapériát is tervezünk feltenni, annak magassága határozza meg az oldalfalra helyezett karnisunk helyét.

 

A függöny hossz és szélesség megállapítása

A textil hosszának megállapításakor a méréseket rúdkarnisoknál mindig a karnison lévő karika, illetve csipesz alsó pontjától kezdjük. Síneknél a görgők alsó pontja a meghatározó. Célszerű a nagyobb távolságok leméréséhez valaki segítségét kérnünk. Amennyiben az ablakán sötétítő és fényáteresztő függöny is felrakásra kerül, úgy először a sötétítő méretét állapítsa meg, mivel a fényáteresztő 1-2 cm-el mindig rövidebb kell hogy legyen.

A szélesség megállapításakor nem az ablak, hanem a karnis mérete a meghatározó. Rúdkarnisok esetén a díszvéget természetesen nem kell beleszámolnunk. Azt feltétlenül fontos kihangsúlyozni, hogy a megvarrt függöny szélessége nem feltétlenül azonos a karnis hosszával, hiszen gyakran annak kétszeresére is szükség lehet, hogy szép esésű és hullámú függönyt kapjunk. Online függöny webáruházunk többszáz gyönyörű függönyt mutatbe, nézzen körül nálunk!

Amit mindenképpen le kell mérni az ablaknál

A = a karnis hossza, rúdkarnis esetén a díszvég nélküli méret

B = a függöny hossza párkánylap alatti túllógással együtt

C = a függöny hossza közvetlenül a padlószint felett.

D = a drapéria magassága

 

A pontos varráshoz a varrónők három dogot szeretnek pontosan tudni:

1. Milyen hosszúak a karnisok és milyen típusúak?

2. Milyen hosszú függönyöket tud, vagy szeretne feltenni rájuk?

3. Hogyan nyílnak az ablakai, ajtói az adott helyen?

Ez utóbbi kérdésben semmi túlzott kíváncsiság nincs, de egy nagyobb üvegfelületnél praktikus a fényáteresztő függönyt két részben feltenni úgy, hogy a nyíló szerkezeti elemnél legyen a találkozási pontjuk.

Az oldal tetejére