Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fényáteresztők fajtái

Fényáteresztők fajtái

A fényáteresztő függönyöknek úgy anyagában mint mintázatában számtalan változata van. Most anyaguk alapján szeretnénk őket egy kicsit alaposabban bemutatni.

A fényáteresztő függönyöknek úgy anyagában mint mintázatában számtalan változata van.

Ha csak az anyagát nézzük vannak a hagyományos sima, vagy mintás voile függönyök. Ezek alapanya egy sima felületű, egyenletesen szövött, homályosan átlátszó, matt felületű textília. A “voile” megnevezés francia nyelvből ered és fátylat jelent - hagyományosan pamutból készült textilekre, könnyű, lágy esésű kevertszálas, nyári ruha- és blúz anyagokra használták/használják, azonban a függönyök között is így nevezik a könnyű grammsúlyú, lágy esésű egyszerű szövésű fényáteresztőket. Szálfestéssel (üni egyszínű voile-ok), digitális nyomással, beszövéssel és hímzéssel díszítik általában.

VIOLETT PIPACSOS

Közületi felhasználásra leginkább keresett fényáteresztők a szablé függönyök, melyek szintén 100% poliészter összetételű, kicsivel nagyobb grammsúlyú, struktúráltan szövött textíliák. Szövésük alapján több féle szablé is létezik. Jól kezelhető, jó esésű, a voile-nél valamivel kevésbé áttetsző textíliák, melyeket különböző vastagágú szálakből szövik. A szövés alapján találhatunk “kockásan”, márványosan, vagy akár csíkosan szövött szablékat is.

Leggyakrabban keresett szablék: ZALA szablé, TETRA szablé

Díszes, gazdagon hímzett szablék általában egy magasabb árkategóriát jelentenek, azonban könnyű kezelhetőségük és szemet gyönyörködtető megjelenésük hamar kárpótolhat bennünket.

Természetes alapanyagú vagy ahhoz küllemében hasonlító függönyök általában rusztikusabb szövésűek, sűrűbbek, kevésbé áttetszőek. Tapintásra pamutosak vagy lenesek. Ugyanakkor megtalálható készletünkben len valamint pamut-viszkóz tartalmú fényáteresztők is! Mosásuknál figyelni kell, hogy a poliészter szálas függönyökkel ellentétben, ezek összemenetele akár 1,5-2% is lehet. (250cm lelógás esetén akár 5cm)

Legkedveltebb természetes hatású anyagaink: L RUSZTIKUS

Főként az idősebb korosztály által kedvelt, ugyanakkor egyre inkább keresett, könnyen kezelhető fényáteresztők a rusztikus szövésű, jaquard vagy köpli függönyök. Ezek az általában szellősebben, kockásan szövött, gyakran mintás textíliák nem ígényelnek vasalást, mosás után közvetlenül fellógatva könnyen “kilógják magukat”

Elmúlt években lettek népszerűbbek a rusztikusan szövött fényáteresztők modern "feldolgozásai". Főként üni, egyszínű anyagokról van szó, melyek lágy esésűek, jól kezelhetők, nem kifejezetten ígényelnek vasalást - mosás után fellógatva gyönyörűen állnak. Enyhe fényük miatt modernek és mutatósak:

Üzletünk pécsi elhelyezkedése folytán sok Mecsekoldalban élő vevő keres meg bennünket, akik szeretnék élvezni a domboldal nyújtotta szép kilátást. Nekik az organza, félorganza és tüll jellegű fényáteresztőket szoktuk javasolni, melyek fényáteresztő képessége magas, nagyfokú átláthatóságot engednek.

Az organza anyagok általában vékonyak, ugyanakkor tapintásra kicsit keményebbek mint a korábban említett textíliák. Matt és fényes kivitelben is megtalálhatóak kínálatunkban, sőt kapható mintás, nyomott és félorganza anyagon hímzett fényáteresztők is.

A tüll jellegű függönyök az organzákhoz hasonlóan nagyon jó fényáteresztő képességgel rendelkeznek, könnyű rajtuk az átlátás. Lehetnek kicsit keményebb szablé jellegűek, vagy akár pamutos hatású lágy textíliák is. Nem csak függönynek, de ágy főlé/köré baldachinnak is szokták keresni, illetve dekorációs célokra

Tartalomhoz tartozó címkék: Anyagismeret
Az oldal tetejére